mandag 8. november 2010

Falsk krupp

Høsten og vinteren er her. En koselig årstid, men også en tid for sykdom. Virusinfeksjoner florerer, på jobb, i hjemmet og i barnehagen. Ett meget uskyldig sykdomsforløp for de fleste av oss.
Men hjemme hos oss betyr det krupptid, falsk krupp. Mange småbarn mellom 0-3 år er plaget med episoder av denne tilstanden i vinterhalvåret. Minste gutten vår var 4 uker da han hadde sitt første kruppanfall. Småforkjølete småbarn legger seg for å sove, og etter ett par timer høres forferdelige lyder fra soverommet.
Pipende lyd i brystet, bjeffende hoste og tungpusthet. Vi ser det veldig godt under ribbena at guttene strever med inndragningene for å puste. Overfladig og hurtige inndragninger. Første gangen vi opplevde dette ble vi som alle andre bekymrede foreldre, livredde. Alle slags tanker florerte i hodet.
Faktisk kan de fleste tilfellene behandles i hjemmet. Den viktigste oppgaven som foreldre er at du prøver å forholde deg rolig. Barnet er redd, gråter og er panikkslagen over situasjonen. Og trenger sårt en rolig mamma eller pappa som trøster.

Noen tips man kan prøve før man ringer lege:

Ta opp barnet, og ta det med ut i kald luft. Stort sett roer pusten seg ned da.
    Men husk å ha  på barnet en jakke først ;)
*  Hev sengen slik at overkroppen ligger høyere enn bena. Bøker eller klosser fungerer fint,
*  Kald drikke er godt
*  Kjølige soverom er alltid forebyggende før leggetid når barna er forkjølet og småtufse.
*  Ring fastlege dagen etterpå hvis feberen er høy og barnet fortsatt er dårlig.


Hjelper ikke disse tiltakene bør lege oppsøkes snarest. På legevakten får barnet inhalasjon med medisiner som åpner opp luftveiene. Jeg vil anbefale å spørre om ett medikament som heter betapred. Dette er ett cortisonpreperat som har virket best for guttene mine. Betapreden virker etter ca fire timer. Da blir de helt fine i pusten, noe som resulterer i kruppfrie netter fremover.

Og husk, oppsøk lege med engang du føler tilstanden blir verre.  


Ambulanse : 1 1 3


Bildet er arrangert



post signature

1 kommentar:

  1. Hei
    Jeg kan skrive under på at falsk krupp er en skremmende tilstand for både barn og foreldre. Her selv vært igjennom dette flere ganger med sønnen min. Har funnet en seriøs norsk nettside hvor man både kan se video av barn med anfall, eller kun spille lydfiler som beskriver hoste og pustebesvær.Tro meg, dette glemmer dere aldri. Veldig nyttig!!!!

    http://www.syktbarn.no/tema/falsk-krupp

    Hilsen mor med litt for mye erfaring med falsk krupp

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...